Isnin, 5 Julai 2021

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.........

Hai kawan2 saing rodong semua, arini kita nok letok lagi resepi makanan org2 Terengganu kite....

Ini adalah salah satu makanan peberet saya eh, resepi2 ni saya amik dlm FB Masakan Terengganu

*Credit Pada Tuan Punya Resepi*




PAIS IKAN TERENGGANU

1. Ikan selayang / Ikan Tenggiri / Sutun / Udang / Kerang

2. Nyor- sangai @ goreng dulu bia kering , pah blend bui lumat

3. Rempoh gulai trg cap bunga - 2 sb

4. Air asam jawa anggor lah nk msm byk mane

5. Lada boh - 2 sb

6. Nyor gula - 1 sb

7. Rempoh masok - 1 sdk

8. Nisang - 1/2 beloh @ gula 3 sdb

9. Bwg putih - 1 ulas*

10.Bwg meroh - 3 ulas*

11.Halia - 2 hiris*Hok tande * blend @ tumbuk lumat

12. Daun Kesong

Pahtu gaul lah blake skali bahan2, sesuaikan ikut cite rase masing2.

Baru buh dgn ikan dalam daun pisang.

Bako atas manggang api siappp

 




OTOK-OTOK

Ikang/isi kerang

Bwg beso

Halia

Bwg putih

Nyo gula

Nyo iti/kulit iduk(mesen ah sket bru sedak mkan)

Repoh cak bunge roh

Daun kesong(ricih2 aluh)

Gula/Nissan kerek(ricih2)

Garam aluh

Aji

Cili boh

Asm jawa

Belacan(nok buh ke xboh buh dkpe)

Daung nyo

Daung pisang(kalu nok wak pais) ramuan ye same nge ramuan otok2

Lidi@stepler

Phtu rase la bia cukup rse ade rse mnis2 skek bru sedak,

sbb mse bako or air repoh, air ikang tu turun kang hoo..


 

SATAR

Blend blake

A: kisar

Isi ikan ( selayang)

Bawang putih,merah & beso

Nyior parut

Garam

Gula

(Kalo brahi masin lebihkan garam dan sebaliknya) 

B:

Lada jarum (mayang halus)

Stail mokcik blend semua

Sbb ada napok bawang..Kekgi ada org kutih buang

Mana² ikut selera

Sebab dok reti sangat buat kelongsong bentuk kon

dalam popia..dalam popia dok buh la lada tu

 

SATAR TERENGGANU

1 mangkuk isi ikn selayang *

1 mangkuk kelapa*

5 ulas bwg merah*

3 ulas Bwg putih*

5 biji cili api*

Belacan 1 inci

1 sudu asam jawa

Garam

Gula

CARA-CARA

-Tumbuk isi ikan

-Tumbuk semua bahan bertanda *

-Gaulkan semua bahan2 ,

Ikan,kelapa,dan bahan tumbuk tadi.

-Perasakan dengan gula dan garam (ajinamoto jika nak)

-Masukkan air asam jawa

-Gaul sebati dan cuba rasa yang mana kurang dan lebih.

Bungkus dalam kelonsong daun pisang atau gentel bulat jika mahu goreng.

-Bakar dengan bara api

-Siap untuk dimakan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan