Isnin, 28 Jun 2021


 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.........


Ok arini kita share resipi BELUDA, aku makan kuih ni jak kecik lagi, lenim tua payoh doh nok jumpa kuih2 tradisonal ginim. Sorang sahabat kita ni dia ada share resepi beluda, so aku amik & simpan dalam blog ni supaya mudoh nok cari kekgi kalu nok buat. ni ada cerita dari sahabat kita katanya, beliau pun baru tergerak nak buat BELUDA kueh (roti) Terenggan ni dulu2 arwah bonda akan buat waktu malam dan awal pagi baru di bakar..adunan akan di letak didalam tin susu (yang dibasuh bersih untuk dijadikan acuan)..dikatakan ianya merupakan antara makanan istana dulu dulu... texturenya lebih kepada roti tetapi agak ringan..... Ni dia BELUDA..


BELUDA
1.
250 gm tepung gandum
500 ml air
1 pek mauripan
1 sudu makan gula pasir
(Campur semua dan biarkan naik)
2.
4 biji telur
500 gm tepung gandum
150 gm gula pasir
3.
70 ml susu cair/susu segar
30 gm butter
60 gm marjerin
30 gm minyak sapi..
Cara..
Apabila adunan 1 dah cukup naik masukkan telur..tepung gandum..gula..sebatikan...
Masukkan susu cair..butter..marjerin..minyak..sebatikan...(adunan agak pekat x macam adunan roti biasa..kak ja boleh kata mungkin MCM buat kueh jeput kot)
Masukkan doh dlm acuan tp jgn penuh..biarkan doh naik baru bakar...

*Credit kepada owner

Tiada ulasan:

Catat Ulasan