Rabu, 16 Jun 2021

 

Resepi Masakan

Haiii...haiii.....setelah sekian lama dok nulis arini rasa nok nulis, tu pun nok letok resepi2 jer kot sekurang2nya mudoh nok cari, ni gok hilang sokmo lah resepi jadi kita letok setempat r senang eh...

so resepi kita kali nie ialah :-


BUBUR LAMBUK TERENGGANU

 

resepi bubur lambuk :-

bahan- bahan

1. beras 1 pot (air 10 pot)

2. bawang merah 5biji (tumbuk)

3. bawang putih 3ulas (tumbuk)

4. halia  ½ inci (tumbuk)

5. Lada Hitam 1 sudu (tumbuk)

6. ikan selayang 1/2 kg ( kukus atau panggang) pastu tumbuk lumat.

7. santan rm 2 ( kalu kotok ½ kotok)

8 pucuk paku atau pucuk midin

9. daun kadok, daun kesum, daun kemangi

10. ubi steler , ubi keledek ( kupas n koyok kulit dia n potong kecik sedan)

11. nyor gula ( kerisik) rm1

12. budu agak2 padan nge beras yg di masak

13. perasa garam gula ajinamoto

cara buat

rebus beras sampai dia nampok beras tu sebijik2 n kembang dan masukkan sekali ubi steler yg di potong tadi supaya ubi tu masak sekali nge beras . bila dah kembang beras tu masukkan ikan yang di tumbuk -atau

kisar ke dalam periuk .. masukkan santan . lada hitam .masukkan bawang merah putih halia ke dalam periuk .. masukkan pucuk2 n daun yang dah di potong2 . nyor gula n budu sambil kacau tgk  agak2 semua masok tu letak la perasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan